Het gebied rondom het Gardameer is niet voor niets een van de meest populaire vakantieplekken in Italië. Naast het zonnige weer en het heerlijke Italiaanse eten, duik je er ook makkelijk het water in en zijn er genoeg vakantieparken te vinden. Van knusse, authentieke campings tot avontuurlijke safaritenten: je vindt het er allemaal. Maar grote kans dat je deze dingen over het Gardameer nog niet wist.
Uit de ijstijd
Het Gardameer kent een bijzondere geschiedenis: het is namelijk ontstaan door tegen elkaar schurende gletsjers tijdens de ijstijd! De laatste ijstijd is al zo’n 17.000 jaar geleden. Eeuwenlang schuurden gletsjers tegen elkaar aan, wat zorgde voor de huidige vorm van het Gardameer. Na de ijstijd werd de vorm gevuld door het gesmolten ijs, waarna het een meer werd.
Eilandjes
Verspreid over het meer liggen zeven kleine eilandjes. De grootste daarvan is Isola del Garda, maar ook San Felice del Benaco, Isola dei Conigli, Isola di Trimelone, Isola San Biagio, Isola di Sogno en Isola dell’Olivo vind je in het midden van dit water. En natuurlijk kan je hier naartoe. Waar het ene eilandje een luxe verblijf biedt, kan je op een ander eiland een kijkje nemen in historische kastelen en ruïnes.
Grenzen
Het Gardameer ligt bovenin Noord-Italië en aan het meer liggen de grenzen van niet een of twee, maar drie Italiaanse provincies. Het zuidoosten van het meer grenst aan Verona, het noorden aan Trentino. En in het zuidwesten vind je de provincie Brescia.
Gabriele D’Annunzio
Het Gardameer is een erg culturele plek, al is het maar omdat het de geboorteplaats is van de bekende schrijver en dichter Gabriele D’Annunzio. Hij werd geboren in 1863, in het plaatsje Pescara. Naast schrijver en dichter was hij ook een bekend politicus.
Diep
Misschien heb je wel eens een gokje gewaagd, maar waarschijnlijk kwam je niet in de buurt bij hoe diep het Gardameer daadwerkelijk is. Vergeet je zwembandjes niet, want het water is op het diepste punt wel 346 meter diep! Ter vergelijking: de maximale diepte van het IJsselmeer is 7 meter..
Strijdveld
Het natuurlijke, rustige landschap waar je beste vakantieherinneringen vandaan komen was in het verleden een stuk minder vredig. Drie keer vond er namelijk een grote veldslag plaats. In het jaar 286 was er de Slag bij het Gardameer, tussen de Romeinen en de Alemannen. Later volgden er nog de Slag bij Rivoli in 1797 en de Slag bij Solferino in 1859.
Wild fruit
Dankzij het zachte klimaat en het warme water in dit gebied, vind je er genoeg planten in het wild groeien. Vlakbij het water groeien er veel olijfbomen, citrusbomen en andere lokale fruitsoorten.
Zeldzame vissoorten
Je zult ze niet snel vinden, maar naast de gemiddelde karper of snoek kom je ook veel specialere vissen tegen in het Gardameer. De zogenaamde Salmo Carpio is familie van de zalm en zwemt alleen in dit Italiaanse meer. Door de bevolking van de eilandjes, milieuvervuiling en de opwarming van de aarde sla je ‘m alleen niet snel meer aan de haak, de hoeveelheid Salmo Carpio is namelijk met wel 80% afgenomen! Hierdoor is de vissoort officieel een bedreigde diersoort geworden.
Geboorte van de viool
Deze Italiaanse regio is de geboorteplek van de viool. Het klassieke muziekinstrument werd uitgevonden door Gasparo De Salo, die werd geboren in Salo op het Gardameer. Deze muzikale uitvinder is een van de oudste personen die we terug kunnen brengen naar de uitvinding van de viool.
Rivieren
Aan het meer grenzen een aantal rivieren, waarvan je er maar op eentje kan varen. Het meer heeft daarnaast een belangrijke functie voor de Adige Rivier: als het water daar te hoog staat, kan het via de Mori Torbole tunnel afgevoerd worden naar het Gardameer.