Italianen zelf beweren altijd dat er niet zoiets bestaat als ‘de Italiaanse keuken’. De regionale invloeden in de keuken van Italië zijn overal duidelijk merkbaar en elke streek in Italië heeft zijn eigen specialiteiten. Het Gardameer grenst maar liefst aan drie regio’s; Trentino, Lombardije en de Veneto. Elk met zijn eigen individuele karakter, landschap en cultuur. De invloed op de lokale keuken is onmiskenbaar terug te vinden op de menukaart. Uit het bergachtige noorden bij Riva del Garda, Arco en Torbole komen heerlijke bergkazen. Daarnaast eet men de lokale pastaspecialiteit ‘Canederli’ en gepekeld rundvlees, ofwel ‘Carne salada’.
Veneto
In Veneto, aan de oostkant van het Gardameer, eet men graag Risotto met allerlei soorten vis. Een andere lokale pastaspecialiteit is ‘Tortellini di Zucca’. Pasta gevuld met pompoen. Beslist het proberen waard!
Lombardije
Uit de keuken van Lombardije komen twee bekende vleesspecialiteiten. Zo is er ‘Ossobuco’ (gestoofd kalfsvlees) en de ‘Cotoletta alla Milanese’. Dit is vergelijkbaar met de Wiener Schnitzel.
In alle restaurants aan het Gardameer is een ruim aanbod aan visgerechten. De regionale keuken gebruikt vanzelfsprekend veel zoetwatervis zoals forel, snoek en baars, afkomstig uit het Gardameer.
Wijn, wijn en nog meer wijn
In de heuvelachtige gebieden rond het Gardameer worden uitstekende wijnen geproduceerd. De meeste wijnen uit het gebied zijn licht en lekker en van goede kwaliteit. Langs de wijngaarden voeren diverse wijnroutes, waarbij wijnkelders en proeverijen bezocht kunnen worden. Eén van de bekendste wijnroutes is de Strada del Vino bij Bardolino en Lazise. Deze route voert langs 75 wijnboerderijen en verkooppunten. Een topactiviteit voor echte wijnliefhebbers!