De pizza Margherita of de spaghetti Bolognese, typische gerechten die we allemaal wel kennen en zeker de moeite waard zijn! Maar… de Italiaanse keuken heeft veel meer te bieden. Daarom zetten wij vandaag vijf heerlijke gerechten op een rij die – misschien – iets minder bekend zijn, maar absoluut het proberen waard zijn. Lekker eten aan het Gardameer gegarandeerd!
Gnochhi (di patate)
Iets wat ik altijd bestel als ik in Italië ben is gnocchi (wordt ongeveer uitgesproken als: njokkie). Een behoorlijk machtige pastasoort die gemaakt is van aardappel en tarwemeel. Gnocchi is er in verschillende groottes en varianten. Hoewel het iets weg heeft van pasta is vooral de structuur verrassend anders. Mijn favoriet is toch wel de meest simpele variant, namelijk kleine gnochhi balletjes met verse tomatensaus en basilicum. Een andere favoriet is een grotere variant, waarvan je er zo’n vijf op je bord krijgt, met een heerlijke boter-saliesaus. Iets wat ook zeker het proberen waard is, is de gefrituurde variant: gnocco fritto. Ergens heeft het iets weg van een oliebol, maar het is een stuk hartiger en heerlijk om in je pastasaus te dippen.
Polenta
Een typisch Noord-Italiaans gerecht is polenta en bestaat uit maïs- of griesmeel. Oorspronkelijk alleen voor arme mensen, maar tegenwoordig is het voor iedereen. Gelukkig maar, want dit gerecht kan erg lekker zijn! Hoewel ik niet zo’n groot fan ben van de normale variant, ben ik wél groot fan van gebakken polenta. Hierin zitten vaak lekkere kruiden en parmezaanse kaas verwerkt en het wordt gecombineerd met vlees, vis en/of groenten. Een prima hoofdgerecht en een keer iets geheel anders dan de pasta of pizza.
Piadina
Nóg meer koolhydraten! De piadina is een plat brood en bestaat vrijwel alleen uit meel, olijfolie, water en een snufje zout. Het wordt door de Italianen gezien als fast food en dus meestal gegeten als snack of als snelle lunch. Van een piadina met Fontina kaas en ham tot aan mozzarella met pesto en tomaat, de combinaties zijn eindeloos. Op de meeste menukaarten is de piadina wel te vinden. Wil je er echt zeker van zijn ga dan naar een piadinabar, zoals La Piadineria in Salò. En mocht je er nu meteen zin in hebben, dan kun je ook de (minder verse) variant van de Albert Heijn proberen!
Tagliata
Malse stukjes gekruid rundvlees op een bedje van rucola, parmezaanse kaas en balsamico, oftewel: Tagliata di Manzo Rucola e Grana. Klinkt heerlijk, nietwaar? Dit is dan ook weer zo’n gerecht wat ik minimaal een keer bestel als ik in Italië ben. Deze Italiaanse klassieker is simpel, maar oh zo lekker. Hoewel het vaak op de menukaart onder secondi staat, is het voor grote eters wellicht iets te weinig als je geen antipasto of primi hebt gehad. Hou hier dus rekening mee!
Scroppino
Zin in een lekkere opfrisser? Kies dan voor een scroppino. Hoewel ik het persoonlijk als nagerecht neem, kan het ook prima tussen de gerechten door gedronken worden. Scroppino is een combinatie van citroenijs en drank. Meestal wordt er prosecco gebruikt, maar er zijn ook varianten waarin wodka of grappa in is verwerkt. Een heerlijke verkoeling voor een warme zomeravond!
Buon appetito!